SUMMER TRAINING Free Tutorials  Go To Your University  Placement Preparation 
Project Based Best Summer Training Courses in Jaipur
Investing in yourself is easy. Udemy online courses now from INR 455
0 like 0 dislike
182 views

1 Answer

0 like 0 dislike
by Goeduhub's Expert (7.6k points)
edited by
 
Best answer

Statement and Conclusion Questions Set-2

1) Statement:Although we have rating agencies like Crisil, ICRA, there is demand to have a separate rating agency of IT companies to protect investors.

Conclusions:

  1. Assessment of financial worth of IT companies calls for separate, set of skills, insight and competencies.
  2. Now the investors investing in IT companies will get protection of their investment.

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either I or II follows
  4. If neither I nor II follows
  5. If both I and II follow

Answer: Option 1

Explanation:II may be an assumption of the speaker. But certainly it is not a conclusion.


2)Statement: In a T-20 match between Team A and Team B, the score made by Team A was 70/10.

Conclusions:

  1. The bowling of Team B was very good.
  2. The batting of Team A was very poor.

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either I or II follows
  4. If neither I nor II follows
  5. If both I and II follow

Answer : option 4

Explanation : In the statement, we can see that total runs made by team A is 70 before losing all the wickets. So, either batting of Team A was poor or the bowling of Team B was very good. So, either I or II follows


3)Statement: Start to think of travelling by train for a holiday. A train journey can give one a better view of places on the way which an air journey cannot give.

Conclusions: 

  1. While going for a holiday, people want to enjoy the view of the places on the way.
  2. People should not travel by air when they are going for a holiday.

  1.  if only conclusion I follows.
  2. if only conclusion II follows.
  3. if either I nor II follows.
  4. if neither I nor II follows.
  5. if both I and II follow

Answer : option 4
Explanation: I is an assumption. II is a suggestion but not a conclusion. Hence, neither I nor II follows.


4)Statement: The people with religion thoughts & afraid of God will not betray.

Conclusion:

  1.  Betraying people are atheists
  2.  The religion develops the virtues

  1. Only 1 is followed
  2. Only 2 is followed
  3. 1 & 2  both are followed
  4. Neither 1 nor 2 is followed

Answer : option 2


5)  Statement: The majority of Indian laborers belong to the unorganized sector and most of these laborers earn very little.

Conclusion

  1. The laborers that belong the organized sector have better stability and benefits.
  2.  Some of the laborers that belong to the unorganized sector ave regular and certain income.

  1. If only conclusion 1 follows
  2.  If only conclusion 2 follows
  3.  If neither 1 nor 2 follows
  4.  If both 1 and 2 follows. 

Answer : option 2 


6)Statement: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come.

Conclusions:

  1. The population of developing countries will not continue to increase in future.
  2. It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life.

  1. if only conclusion I follows.
  2. if only conclusion II follows.
  3. if either I nor II follows.
  4. if neither I nor II follows.
  5. if both I and II follow

Answer: option 2

Explanation : The fact given in I is quite contrary to the given statement. So, I does not follow. II mentions the direct implications of the state discussed in the statement. Thus, II follows.


7)Statement:

  •  Company 'Y' will improve the manufacturing facilities for the production of shaving kits as a result of which capacity would increase and cost would be reduced. 
  •  A spokesperson of the company 'Y' 

Conclusions:

  1. The products of company 'Y' will compete the market norms in the quality and cost factor.
  2.  There will be demand of shaving kits of company 'Y'.

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either I or II follows
  4.  If neither I nor II follows
  5.  If both I and II follow

Answer: Option 1

Explanation: Improvement in the manufacturing facilities will automatically enhance the quality of its product and reduce the cost. These two things are important to compete in the market. Hence I follows. II may be an assumption but it not a conclusion. 


8)Statement:  Last year, the total accident count in India was 464,674 which caused 148,707 traffic-related deaths.

Conclusions:

  1.  Some of the traffic accidents were fatal.
  2.   The bad condition of the road was also responsible for such a high number.

  1.  If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either I or II follows
  4.  If neither I nor II follows
  5.  If both I and II follow

Answer : option 1

Explanation : In the statement, it is clearly mentioned that there were traffic-related deaths and no information is given regarding the bad condition of the road, therefore only conclusion I follows.


9)Statement: Vegetable prices are soaring in the market.

   Conclusions:

  1.  Vegetables are becoming a rare commodity.
  2.  People cannot eat vegetables.

   

  1.  if only conclusion I follows.
  2.  if only conclusion II follows.
  3.  if either I nor II follows.
  4.  if neither I nor II follows.
  5.   if both I and II follow

Answer: option 4
Explanation: The availability of vegetables is not mentioned in the given statement. So, I does not follow. Also, II is not   directly related to the statement and so it also does not follow.


10)Statement: The best way to escape from a problem is to solve it.

  Conclusions: 

  1. Your life will be dull if you don’t face a problem.
  2. To escape from problems, you should have some solutions with you.

   

  1. if only conclusion I follows.
  2. if only conclusion II follows.
  3. if either I nor II follows.
  4. if neither I nor II follows.
  5. if both I and II follow

Answer: option 4
Explanation: Clearly both I and II do not follow from the  given statement.

For any queries or doubts refer to comment section mentioning question number  with doubt

For more Logical Reasoning Topics  Click here


Our Mentors(For AI-ML)


Sharda Godara Chaudhary

Mrs. Sharda Godara Chaudhary

An alumna of MNIT-Jaipur and ACCENTURE, Pune

NISHA (IIT BHU)

Ms. Nisha

An alumna of IIT-BHU

Related questions

 Goeduhub:

About Us | Contact Us || Terms & Conditions | Privacy Policy || Youtube Channel || Telegram Channel © goeduhub.com Social::   |  | 
...