SUMMER TRAINING Free Tutorials  Go To Your University  Placement Preparation 
Project Based Best Summer Training Courses in Jaipur
Investing in yourself is easy. Udemy online courses now from INR 455
0 like 0 dislike
281 views
in Logical Reasoning by Goeduhub's Expert (7.6k points)
retagged by
Statements and conclusion

1 Answer

0 like 0 dislike
by Goeduhub's Expert (7.6k points)
edited by
 
Best answer

Statement and Conclusion Questions Set-1

1) Statement: The people with religion thoughts & afraid of God will not betray.

Conclusion:

  1. Betraying people are atheists
  2. The religion develops the virtues

  1. Only 1 is followed
  2. Only 2 is followed
  3. 1 & 2  both are followed
  4. Neither 1 nor 2 is followed

Answer :option 2 


2)  Statement : Light comes from the Sun. Wings are the lights.

Conclusion:

  1. Wings come from the Sun.
  2. The Sun is a light.

  1. Only 1 is followed
  2. Only 2 is followed
  3. 1 & 2  both are followed
  4. Neither 1 nor 2 is followed

Answer : option 4 


3) Statement: Unemployment is one of the major reason for county‚Äôs poverty.

Conclusion:

  1.  It is necessary to provide the employment opportunities to end the poverty.
  2.  All the people in the country are unemployed.

  1. Conclusion 1 is logical.
  2. Conclusion 2 is logical.
  3. Conclusion 1 & 2  both are logical.
  4. None of Conclusion 1 or 2 is logical. 

Answer : option 1 


4)  Statement: So many smokers are suffering from cancer.

Conclusion:

  1. Most of the cancer patients are smokers.
  2.  Smoking always causes cancer.

  1. Conclusion 1 is logical.
  2. Conclusion 2 is logical.
  3. Conclusion 1 & 2  both are logical.
  4. None of Conclusion 1 or 2 is logical. 

Answer : option 4 


5) Statement : An apple a day, keeps the doctor away.

Conclusions :

  1. Apple is good for health.
  2. Orange is better than apple.

  1.  Only conclusion I is valid.
  2.  Only conclusion II is valid.
  3.  Either conclusion I or II is valid.
  4.  Neither conclusion I nor II is valid.
  5.  Both the conclusions are valid.

Answer : option 1 


6)Statement : Ram is the only son of Suresh and Mina.

Conclusions :

  1. Suresh and Mina have one son.
  2. Ram has one sister.

  1. Only conclusion I is valid.
  2. Only conclusion II is valid.
  3. Either conclusion I or II is valid.
  4. Neither conclusion I nor II is valid.
  5. Both the conclusions are valid.

Answer : option 1 


7)Statement :You work hard and consistently, you will pass the exam.

Conclusions :

  1. Working hard is necessary to pass the exam.
  2. Consistency is required to pass the exam.

  1. Only conclusion I is valid.
  2. Only conclusion II is valid.
  3. Either conclusion I or II is valid.
  4. Neither conclusion I nor II is valid.
  5. Both the conclusions are valid.

Answer :  option 5


6)Statement : If you work hard and consistently, you will pass the exam.

Conclusions :

  1.  Hard work and consistency is required to pass an exam.
  2.   Without hard work there is a possibility of passing an exam.

  1. Only conclusion I is valid.
  2. Only conclusion II is valid.
  3. Either conclusion I or II is valid.
  4. Neither conclusion I nor II is valid.
  5. Both the conclusions are valid.

Answer : option 1 


7)Statement: The sealed tenders are invited form the capable, experienced contractors for the high level construction work.

Conclusion:

  1. Tenders are invited from the capable, experienced contractors only.
  2. It is difficult to know the capable people form the tenders regarding construction work.

  1. Only conclusion I is valid.
  2. Only conclusion II is valid.
  3. Either conclusion I or II is valid.
  4. Neither conclusion I nor II is valid.
  5. Both the conclusions are valid.

Anwer :option 1 


8) Statements:

  • All poles are fans.
  • All fans are stands.
  • Some stands are lines.
  • Some lines are boxes.

Conclusions:

  1.   Some boxes are poles.
  2.   Some fans are boxes.
  3.   Some lines are poles.
  4.  Some lines are fans.

  1. All not follows
  2. Only I and II not follow
  3. Only II and IV not follow
  4. Only III and IV not follow
  5. Only I, II and IV not follow

Answer : option 1 


9)Statements:

  • All stones are pearls.
  • Some pearls are shells.
  • Some shells are boxes.
  • No box is container.

Conclusions:

  1. Some stones are shells.
  2. No pearl is container.
  3. No shell is container.
  4. Some boxes are stone is a possibility.

  1. Only II not follows
  2. Only II and III not follow
  3. Only I, II and III not follows
  4. Only III follows
  5. All not follows

Answer : option 3


10)Statements:

  • All cells are bins.
  • All bins are petals.
  • No petal is root.
  • All roots are leafs.

Conclusions:

  1.   No cell is bin.
  2.   No bins are root.
  3.   All cells are petals.
  4. All leaf are roots

  1.  Only I and II not follow
  2. Only I and IV not follow
  3. Only I, II and III not follow
  4.  All not follows
  5. None of these

Answer : option 2 

For any queries or doubts refer to comment section mentioning question number  with doubt


Statement and Conclusion Questions Set-2


Our Mentors(For AI-ML)


Sharda Godara Chaudhary

Mrs. Sharda Godara Chaudhary

An alumna of MNIT-Jaipur and ACCENTURE, Pune

NISHA (IIT BHU)

Ms. Nisha

An alumna of IIT-BHU

Related questions

 Goeduhub:

About Us | Contact Us || Terms & Conditions | Privacy Policy || Youtube Channel || Telegram Channel © goeduhub.com Social::   |  | 
...